Burgerlijke Aansprakelijkheid Marktkramers

 

Wat als er brand uitbreekt in mijn marktkraam (verkoopstand) tijdens een openbare markt?
-          Mijn goederen en mijn verkoopstand zijn beschadigd.
-          Er is schade bij mijn buur marktkramer (zijn goederen en/of de persoon zelf).
-          Personen op de markt hebben brandwonden en beschadigde goederen.
Wie zal dat betalen?

Uw schade zal betaald worden als je een eigen brandverzekering hebt. Specifiek voor de verkoopstand en goederen of in je globale brandverzekering in zover dit specifiek is opgenomen, in de bepalingen van het contract.

Voor de schade aan je buurman marktkramer of voorbijgangers (dit noemen we derden) ben jij aansprakelijk.
Heb je een goeie brandverzekering dan is deze schade opgenomen in je brandpolis met ruime verzekerde kapitalen voor zowel de lichamelijke schade als de stoffelijke.
Ook uw verzekering burgerlijke aansprakelijkheid kan deze schade vergoeden; maar de maximale tussenkomsten zijn meestal beperkter.

Is het verplicht een brandverzekering te hebben? Nee, maar wel aangeraden!
Een brand of kortsluiting is snel gebeurd.
Daarenboven is de schade aan derden ten gevolge een brand veel ruimer dan in de BA polis. Binnen de waarborg van je brandpolis heb je een dekking tot +/- € 20 miljoen in lichamelijke schade ne +/- € 3 miljoen in stoffelijke schade.

Voor € 150 per jaar (afhankelijk van je verzekerd kapitaal) heb je al een mooie dekking.  

Zijn er wettelijke verplichte verzekeringen voor een marktkramer?

Naast de verzekering van je voertuig en arbeidsongevallen van uw personeel, bent u verplicht een Burgerlijke Aansprakelijkheid Onderneming te hebben.

Deze verzekering vergoedt de schade die een derde oploopt door een fout van jou of je personeel tijdens je werkzaamheden. Met andere woorden, de aansprakelijkheid van de ondernemer wordt verzekerd (BA staat voor ‘burgerrechtelijke aansprakelijkheid’). Als voorwaarde wordt gesteld dat de schade is ontstaan door en tijdens de beroepsactiviteit of voor schade als gevolg van de uitvoering van het werk of na levering van goederen.

 In kader van brand is de dekking beperkt, zowel voor de lichamelijke schade als stoffelijke schade tot(30% van je verzekerd kapitaal. In de praktijk +/- € 500.000

 Premie varieert tussen de € 70 en € 130 per jaar

Offerte aanvragen kan hier.