Hoe goed is jouw woning en inboedel voorbereid op brand?

 

Brand verwoest woningen én levens. Met deze aandachtspunten vermijd je heel wat ellende en schade.
Hier enkele tips en weetjes.

1. Bereid je huis voor

Voorzie rookdetectors in je huis (dit is verplicht). Zo hoor je wanneer je slaapt dat er brand uitbreekt. Ook een brandblusser in je huis kan van pas komen. Is de brand oncontroleerbaar? Verlaat dan je huis en bel de brandweer (112). Sluit hierbij alle deuren en ramen zodat de brand zich niet sneller uitbreidt.

 2. Stel onderhoud van toestellen niet uit

Laat elektrische en gasinstallaties, verwarmingstoestellen, schoorstenen, … regelmatig onderhouden door een professional. Surf naar www.besafe.be voor nog meer brandpreventietips.

 3. Weet hoe je moet blussen

Hou altijd een brandblusdeken bij de hand, zeker in de keuken. Bekijk filmpjes op Youtube of ga tijdens een opendeurdag naar de brandweer. Daar zul je meteen zien waarom brandend vet blussen met water een slecht idee is.

 4. Tegen welke schade (naast brandschade) verzekert de brandverzekering nog?

* waterschade (binnendringen van water door overvloedige regen, een lek in de waterleiding, …). Uitgesloten: schade door condensatie, opstijgend grondwater of door gebrek aan onderhoud

* Glasbreuk (incl. schade aan spiegels, kunststofpanelen van de veranda, …)

* Storm-en hagelschade

* Natuurrampen (overstroming, aardbeving, aardverschuiving, overlopen na hevige regen)

* Inslag van bliksem, Rook-en roetschade, Ontploffing of implosie

* Inbraakschade en vandalisme

* Schade door stookolie

 5. Verzekerd, maar voor welke bedragen?

Ben je onderverzekerd, dan zal je schadevergoeding onvoldoende zijn en zal je bij schade voor een deel van de kosten zelf opdraaien. Om goed verzekerd te zijn, dan moet de heropbouwaarde en vervangingswaarde correct ingeschat zijn. Bezorg ons alle info om het evaluatieformulier zo correct mogelijk in te vullen en de juiste te verzekeren waarde te bepalen.

 6. Houd je verzekering up to date

De verzekerde bedragen bij de ondertekening van de overeenkomst volgen jaarlijks de evolutie van de prijzen via een automatische indexering. Dankzij die update blijf je steeds beschermd bij gelijkblijvende omstandigheden. Let wel op, wanneer je renoveert of je spullen koopt kunnen de bedragen wijzigen. Breng ons hiervan altijd op de hoogte.

 7. Een brandverzekering doet meer dan vervanging of wederopbouw van goederen financieren

De verzekering voorziet ook onderdak als je woning tijdelijk onbewoonbaar is. Ook opvang voor huisdieren, opslag van meubelen enz. is inbegrepen. Dit kan wel variëren van polis tot polis.

 8. Een verzekering op maat

Door aangepaste formules kun je inspelen op bijzondere behoeftes.
Denk aan collecties, juwelen, kunst, zwembaden, tuinmeubilair, …