Coronavirus Update

 

Concrete regels vanaf maandag 4 mei 2020 (fase 1A), zoals vorige week vrijdag voorgesteld na de Nationale Veiligheidsraad. Het ministerieel besluit met de gedetailleerde regels over deze fase wordt donderdag in het Staatsblad gepubliceerd, maar in dit zijn de basisregels zoals eerder overeengekomen. (*)

Openbaar vervoer

 • De mond en neus bedekken met een mondmasker, sjaal of andere stof is verplicht voor alle reizigers vanaf 12 jaar.
 • De regels gelden niet enkel op de voertuigen zelf, maar ook aan de ingang van het gebouw, op het perron, ...
 • De regels rond social distancing moeten gerespecteerd worden.

Verplaatsingen in het algemeen

 • Niet-essentiële verplaatsingen blijven verboden: je mag het huis verlaten om te gaan werken, boodschappen te doen of naar de dokter te gaan.
 • Voor essentiële verplaatsingen vraagt de overheid om je zoveel mogelijk met eigen middelen te verplaatsen (auto, fiets, te voet, enzovoort) en om piekuren te vermijden, tenzij dit noodzakelijk is.

Ontspanning en beweging buiten

 • Je mag in open lucht sporten (tennis, atletiek, vissen, golfen...), wandelen, fietsen, enzovoort met maximum twee (in plaats van één) personen die niet onder jouw dak wonen
 • Social distancing moet ook hier absoluut gerespecteerd worden.
 • Sporten waarbij infrastructuur nodig is zoals douches, vestiaires of een cafetaria, blijven verboden.

Bedrijven

 • Alle bedrijven mogen hun activiteiten hervatten (of voortzetten).
 • Telewerk blijft de norm.
 • De regels rond social distancing moeten gerespecteerd worden.
 • In bedrijven waar social distancing niet mogelijk is, zullen mondmaskers gebruikt worden en andere veiligheidsmaatregelen in acht genomen moeten worden.

Winkels/handelszaken

 • Alle winkels die gesloten waren, blijven gesloten, op één uitzondering na: winkels die stoffen en garen verkopen mogen de deuren opnieuw openen omdat ze een rol kunnen spelen in het maken van mondmaskers.

Horeca

 • Cafés, restaurants en dancings blijven gesloten.

Onderwijs

 • In deze fase verandert er niets aan de maatregelen omtrent onderwijs: de lessen op school blijven opgeschort, noodopvang moet mogelijk blijven.

Gezondheidszorg

 • Geleidelijk wordt de toegang weer volledig uitgebreid naar algemene en gespecialiseerde gezondheidszorg

Verplaatsingen naar tweede verblijf

 • De regels blijven ongewijzigd tot minstens 18 mei: je mag je niet verplaatsen naar je tweede verblijf

Reizen en evenementen

 • Niet-essentiële reizen naar het buitenland en massa-evenementen blijven verboden.

Huwelijken en begrafenissen

 • De huidige regeling blijft van kracht: Voor huwelijken blijft een religieuze dienst mogelijk in het bijzijn van de echtgenoten, hun getuigen en de bedienaar van de eredienst. Burgerlijke huwelijken worden voltrokken, maar enkel in aanwezigheid van de echtgenoten, de getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand. Bij begrafenissen mogen maximum 15 personen aanwezig zijn, met behoud van een afstand van anderhalve meter.

 

Vanaf zondag – op Moederdag – is er eindelijk weer meer contact met vrienden of familie mogelijk. Al wordt het erg goed cijferen en nadenken hoe u dat exact regelt, wil u het meeste uit die versoepeling halen én ruzie met de schoonfamilie vermijden. (*)

Wat is er exact beslist?

Dat gezinnen – mensen die officieel onder hetzelfde dak wonen – vanaf zondag maximaal 4 mensen bij hen thuis mogen ontvangen. Maar: het moeten altijd dezelfde 4 mensen zijn. Dus eens gekozen, is gekozen. Premier Sophie Wilmès (MR) hamerde ook op de zogenaamde wederkerigheid van deze maatregel. Dat houdt in dat wanneer u op bezoek gaat bij een gezin u niet op uw beurt nog eens 4 andere mensen in uw huis mag uitnodigen. Filosofie is dat we op deze manier de sociale contacten binnen bubbels houden en zodoende voldoende beperken om het virus onder controle te houden.

Wie mogen die 4 mensen zijn?

“Dat bepaalt u volledig zelf”, aldus het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Een koppel kan bijvoorbeeld ervoor opteren om 4 goede vrienden voortaan geregeld bij hen thuis uit te nodigen. Opnieuw: deze vrienden mogen op hun beurt bij hen thuis geen andere vrienden uitnodigen of bij nog andere vrienden op bezoek gaan. Andere optie: twee bevriende gezinnen kunnen afspreken dat ze elkaar voortaan geregeld bezoeken, zodat de kinderen met elkaar kunnen spelen. Met opnieuw de duidelijke voorwaarde dat beide gezinnen op hun beurt niet met nog andere families afspreken.

Vallen ook kinderen onder de nieuwe regeling?

Ja. Minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) legde na de persconferentie uit dat de regeling mogelijk maakt dat grootouders vanaf zondag bijvoorbeeld weer hun kleinkinderen over de vloer krijgen. Families kunnen er desnoods zelfs voor opteren tot 4 kleinkinderen – komende uit verschillende gezinnen – op bezoek te laten gaan bij de grootouders.

Contact tussen grootouders en kleinkinderen werd toch afgeraden?

Dat beklemtoont ook Erika Vlieghe, voorzitter van de expertengroep Exitstrategie. “Volgens de nieuwe regels mogen kleinkinderen hun grootouders inderdaad weer bezoeken. Maar we raden toch aan om dat contact kort te houden en erover te waken dat er voldoende afstand wordt gehouden.” Sowieso raadt ze af dat grootouders nu opnieuw op de kleinkinderen gaan oppassen of dat grootouders met gezondheidsrisico’s de deur openzetten voor de kleinkinderen. Sowieso moet er tijdens al deze bezoeken nog steeds anderhalve meter afstand worden bewaard. “Als we elkaar gaan knuffelen, loopt dit heel erg slecht af”, aldus viroloog Marc Van Ranst.

Wat met een gezin van 5 personen? Is dat dan nergens welkom?

Wanneer u als gezin van 4 personen een ander gezin uitnodigt dat 5 gezinsleden telt, kan dat inderdaad niet. Maar omgekeerd mag het wel. Het vijfkoppige gezin mag immers tot maximaal 4 bezoekers ontvangen. Het is dus handig op voorhand goed na te denken wie bezoekt en wie uitnodigt.

En wat met de schoonouders?

Zeker grote gezinnen zullen voor moeilijke keuzes worden gesteld. Stel dat ouders hun volwassen dochter, zoon en hun partners uitnodigen. Dan mogen die partners niet langer op bezoek bij hun eigen ouders. Het is voor koppels dus kiezen of u de ouders of de schoonouders bezoekt. Jambon beklemtoont veel begrip te hebben voor deze moeilijke keuzes: “Ik kom zelf uit een gezin van 6. Wij zullen zondag niet allemaal samen Moederdag kunnen vieren. Maar dit is een eerste stap. Laten we hopen dat we heel snel verder kunnen versoepelen. Het alternatief was dat we niks toelieten.”

Moeten de 4 bezoekende personen allemaal op hetzelfde moment op bezoek komen?

Neen. Stel dat ouders beslissen dat hun zoon, dochter en hun respectievelijke partners bij hen op bezoek mogen komen, dan hoeven beide koppels niet telkens op hetzelfde moment aan de deur van de ouders te staan.

Wie controleert of uw gezin deze nieuwe regels naleeft?

Niemand. Daar was zowel premier Wilmès als minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) heel eerlijk over. “Het valt niet te controleren. Maar we rekenen echt op de verantwoordelijkheid van eenieder. Zoniet riskeren we dat de cijfers opnieuw stijgen, we de maatregelen straks opnieuw moeten verstrengen en dan zijn al uw inspanningen tot dusver voor niks geweest.” Sowieso is het ook niet de bedoeling dat er een uitgebreide lijst strenge regels volgt. “Onbegonnen werk: er zijn duizend-en-één-gezinvormen te bedenken. We rekenen echt op ieders verantwoordelijkheid.”

Is het eender waar dit soort bezoeken doorgaat?

De experts raden aan uw bezoek in één kamer – bijvoorbeeld de woonkamer – te ontvangen. Zo beperkt u het risico op een eventuele besmetting, door bijvoorbeeld nadien die ruimte schoon te maken. Maar eigenlijk wordt vooral aangeraden het bezoek in de tuin of op het terras te ontvangen, in open lucht dus. De reden? In open lucht maakt het virus veel minder kans.

En wat als mijn familie aan de andere kant van het land woont?

Da’s geen probleem. Wilmes beklemtoonde dat er – uitgezonderd de landsgrenzen – geen beperkingen zijn qua afstand. “Al is het niet de bedoeling dat u vervolgens aan de andere kant van het land ook wat gaat winkelen.”

En sporten met een vriend, mag dat nog steeds?

Die regel – die al langer bestond – is niet afgeschaft. Je mag dus nog steeds in open lucht sporten met maximaal twee personen die niet onder jouw dak wonen.

Wat vinden virologen van de maatregel?

Steven Van Gucht (Sciensano) als Marc Van Ranst (KU Leuven) geven toe toch wat schrik te hebben voor deze versoepeling. “In deze fase van de epidemie moet het aantal sociale contacten dat we hebben nog steeds erg worden beperkt om een nieuwe opflakkering te voorkomen”, waarschuwen ze.

(*) Bron: Het Nieuwsblad van 30 april & 7 mei 2020